Podle oficiální zprávy agentury KCNA byl test reakcí na rezoluci Rady bezpečnosti OSN (z 22. ledna 2013), která odsuzovala start balistické rakety z KLDR v prosinci 2012. Uvádí se také, že o testu byly den předem vyrozuměny ČLR i USA, že další testy budou následovat a případné diskuse o prohloubení mezinárodních sankcí budou považovány za válečný akt.

Pokud KLDR chtěla světu ukázat, že se nezastaví před ničím, nemohla si asi zvolit datum testu lépe. V celé východní Asii doznívají oslavy příchodu Roku hada (Nový lunární rok – letos připadl na 10. února – je nejvýznamnějším čínským svátkem), v Korejské republice se chystá předání moci nově zvolené prezidentce, v Japonsku je nová vláda a konečně, zprávy z KLDR naznačují nedostatek potravin, a tedy její závislost na zahraniční humanitární pomoci.

Ostré reakce vlád USA, Korejské republiky (kde stávající president Lee Myung-bak velmi úzce spolupracuje s nastupující prezidentkou Park Geun-hye) i Japonska jsou v podobných případech asi automatické a v kritickém duchu se dala očekávat i reakce Ruské federace. Jenže podobná reakce se nyní dala očekávat i od Číny, která se minulý týden v souvislosti s možným jaderným testem v KLDR vyslovila „proti jakýmkoliv krokům, které by mohly zvýšit napětí na Korejském poloostrově“. Reakce Ministerstva zahraničí ČLR na provedený test je jednoznačná – Čínská lidová republika tento test ostře odsoudila a požaduje, aby se KLDR zdržela všech kroků, které by mohly situaci ještě zhoršit, a jedinou cestou, jak situaci řešit, vidí ČLR v šestistranných jednáních, která KLDR opustila v roce 2009. Důležité ale bude, co dál bude ČLR v této věci dělat. Čína je totiž pro KLDR zásadní (a jediný) spojenec. Přes Čínu směřuje kolem 90 % veškerého vývozu z KLDR, v opačném směru putuje do KLDR 90 % veškeré ropy. Je zřejmé, že právě ČLR drží klíč k řešení. USA již přitom prohlásily, že jejich kroky jsou s ČLR „synchronizovány“, velmi úzkou spolupráci s Čínou „hlásí“ i Korejská republika, Japonsko nebo Rusko.

ČLR se o vztazích s KLDR dosud vyjadřovala jako o „tradičně přátelských“, což se obecně přijímalo jako vyjádření spojenectví (ostatně, dosavadní vystupování ČLR v Radě bezpečnosti je myslím dostatečně výmluvné). Poslední nukleární test KLDR spolu s úspěšným prosincovým startem balistické rakety však tyto vztahy ohrožují. Pokud totiž ČLR vyhodnotí, že další udržování KLDR při životě jí přinese víc škody než užitku, rozhodne se zcela pragmaticky. Ostatně, stačí vyčkat pár dní, jaké bude stanovisko ČLR ohledně (pravděpodobného) zostření sankcí Rady bezpečnosti OSN.