Korejská republika, to je především Soul a okolní aglomerace, kde žije polovina obyvatel země, a dále jihovýchod země s městy Busan (největší korejský přístav), Ulsan (s největšími loděnicemi na světě) a Daegu. Osud (v podobě studia na ICU a nyní KAIST) mě zavál do Daejeonu. I když toto město nepatří mezi oblíbené destinace českých turistů, myslím, že si zaslouží krátké představení.

Ještě na začátku 20. století byl Daejeon poměrně malou vesnicí s kvetoucím zemědělstvím ležicím asi 25 km jihovýchodně od Gongju, správního střediska provincie Chungnam. Rozsáhlá rovina byla jako stvořená pro pěstování rýže a dala také této vesnici jméno (Daejeon znamená v překladu „Velké pole“).

Poklidný vývoj vesnice ale dokonale mění železnice – od r. 1905 jezdí přes Daejeon vlaky mezi Soulem a Busanem (na jihovýchodním cípu poloostrova), v r. 1926 je hotová i „odbočka“ z Daejeonu na Gwangju a Mokpo (na jihozápadě poloostrova). Daejeon se překotně rozrůstá a od r. 1932 se správní úřady stěhují z Gongju do Daejeonu – za necelých 30 let od projetí prvního vlaku.

Velmi slušné spojení se Soulem se (nyní již) městu vyplatilo i po Korejské válce. Díky rychlému obsazení Soulu se armádě KLDR podařilo získat i plně funkční tiskárnu Korejské banky, která pro vládu KLDR byla opravdovým „zlatým dolem“. Po válce se proto všechny strategické objekty stěhovaly do Daejeonu, který je ze Soulu na jednu stranu velmi snadno dostupný (rychlovlakem KTX za hodinu), ale na druhou stranu dostatečně daleko od demilitarizované zóny.

Dnes je Daejeon město s 1,5 milionem obyvatel, jsou zde soustředěny státní i soukromé výzkumné instituce a některé vládní úřady – historických památek je zde jako šafránu. Turistický průvodce vám nabídne vyhlídkovou trasu mezi výzkumnými ústavy (např. ETRI, KAERI, KARI, KRISS, KRIBB), vládním komplexem, dále pak Geologické muzeum, Muzeum měny a Národní vědecké muzeum a lázně Yuseong. Z velkých událostí – v roce 1993 se v Daejeonu konala Světová výstava Expo, v roce 2002 se zde hrály i tři zápasy Mistrovství světa v kopané (a třeba Italové na Daejeon asi hned tak nezapomenou).

Zkrátka, v Koreji je dost jiných míst, která si návštěvu zaslouží víc, než Daejeon; naštěstí jsou z Daejeonu snadno dostupná.