Rusko se totiž domlouvá s oběma korejskými státy na stavbě plynovodu v trase "J" Usurijsk – Čchongdžin – Wonsan – Kosong – Inčchon – Käsong – Pchjongjang, který se má vybudovat v letech 2012-2020. Plyn by tak měl putovat z Ruska po celém východním pobřeží KLDR až na území Korejské republiky, to protne ke městu Inčchon a odtud se „vydá“ zpět do KLDR. Ke dvěma dálnicím, dvěma železnicím, vedení vysokého napětí se tak 2x přidá i vedení zemního plynu. Jako by situace na Korejském poloostrově nebyla už tak dost výbušná. Přesto tento projekt může uspět, i když se z evropského pohledu zdá být naprosto nesmyslný a dosavadní vnitrokorejské projekty (průmyslová zóna v Käsongu nebo turistický resort u hory Keumgang) rozhodně nevzkvétají.

Prvním důvodem je to, že projekt je třístranný – dva korejské státy + Ruská Federace. Dodatečné změny původně dohodnutých podmínek, které si KLDR u vnitrokorejských projektů vynucuje, nebudou v tomto případě možné. Tedy, alespoň ne v takové míře. Navíc, pro Rusko je Korea vlastně jediný možný další partner na Dálném východě (kromě Číny). Japonsko totiž stále považuje Kurilské ostrovy za své území a (pro Japonce) uspokojivé vyřešení otázky Kurilských ostrovů za základ nějaké hlubší spolupráce s Ruskem. 

Druhým důvodem je takřka absolutní závislost KLDR na ČLR, přes kterou dováží téměř veškerou ropu a zemní plyn. Uvažovaný plynovod by umožnil KLDR se této závislosti alespoň trochu zbavit.

Třetím důvodem je napojení Pchjongjangu na plynovod přes území Korejské republiky. Pokud by totiž trasa plynovodu opravdu vedla tak, jak zveřejnila jihokorejská média, mohlo by to omezit incidenty, kterých jsme byly svědky v uplynulých letech. Zemní plyn má být v Pchjongjangu využit nejen pro vytápění, ale také pro budovanou plynovou elektrárnu. Přitom pro KLDR by se uvažovaný plynovod stal hlavním zdrojem zemního plynu, v Korejské republice "jen" rozšíří ty stávající. 

Bude rozhodně zajímavé sledovat, jak (a zda) bude stavba plynovodu probíhat. Odhaduji, že KLDR bude tlačit na to, aby Pchojngjang byl na plynovodod napojen přímo z Wonsanu (a tedy 100% přes území KLDR), Korejská republika (která celou stavbu bude platit) se tomu bude vší silou bránit a Rusko bude na oba státy tlačit, aby se už konečně dohodli, protože chce prodávat plyn. A do toho bude zajímavé sledovat kroky Pekingu, který na jednu stranu bude moci snížit svoji hospodářskou pomoc KLDR, na druhou stranu ale ztratí část svého vlivu v oblasti (ve prospěch Ruska a Koreje).

Ale konečně, je tu ještě jeden pohled. Plynovod by měl být hotový (podle dnešních představ) v roce 2020. Je tedy celkem možné, že v té době už bude Korea „tongil“ – totiž sjednocená.